این پایان نامه در مورد طراحی شغل و با عنوان نگرشهای و مکاتب فکری مختلف نسبت به طراحی شغل می باشد. با مروري جامع بر متون متنوع در مورد طراحي شغل، پي مي‌بريم كه مكاتب فكري متعددي در مورد طراحي شغل مطرح شده‌اند. كه بطور مختصر به توضيح هر كدام از آنها مي‌پردازيم.

 

 

 

الف) رويكرد(مكتب)مهندسي :
قديمي‌ترين رويكرد به طراحي شغل به روي روشها و مفاهيم مهندسي استوار است. اين رويكرد بيان مي‌كند كه بوسيله مشخص‌ كردن وظايفي كه بايد انجام شود، شيوه‌هاي كاري كه بايد استفاده شود و تعيين جريان كار بين افراد،‌ طراحي مؤثر كار مي‌تواند صورت گيرد (كامينگ و ورلي 1997؛ 334). مكتب مهندسي، رويكردهاي ماشيني متعددي براي طراحي شغل مورد استفاده قرار مي‌دهد. اين مكتب به اصول مهندسي نظير ساده‌سازي كار، تخصص‌گرايي، حركت سنجي و زمان سنجي متكي است و به وسيله افرادي همچون آدام اسميت و تيلور حمايت شده است (رابينز،1376؛ 306).

 

 

 

ب) رويكرد انگيزشي 
رويكرد انگيزشي به طراحي شغل اثربخشي فعاليتهاي سازمان را در برآورده كردن نيازهاي اعضاء و رضايت آنان مي‌داند: اين رويكرد عملكرد و رضايت كاركنان را از طريق غني‌سازي شغل جستجو مي‌كند. اين رويكرد به افراد فرصتهايي براي استقلال، مسئوليت‌ انجام كار و بازخور درباره عملكردشان را مي‌دهد(كامينگ و ورلي1997، 336).

 

 


ج) رويكرد مبتني بر ويژگيهاي عامل انساني  : 
در اين رويكرد ابزار وسايل، تجهيزات و شرايط كاري طوري طراحي مي‌شود كه حداكثر كارايي بدست آيد و به بهداشت و ايمني كار و همچنين رضايت كاركنان بيفزايد. به عبارت ديگر، هدف اين است كه كار مطابق با ويژگيهاي عامل انساني طراحي شود. طراحي شغل بر اين اساس به دو روش مجزا از يكديگر تقسيم شده است. در روش اول، شغل بر اساس ويژگيهاي زيستي و جسمي انسان طراحي مي‌شود. در اين روش كه ارگونوميكز  به معني سازگاري كار با وضعيت فيزيكي افراد، خوانده شده است سعي مي‌شود، با طراحي صحيح كار از بروز عوارض فيزيولوژيكي منفي كه معمولاً در نتيجه انجام غلط كار در كاركنان به وجود مي‌آيد، جلوگيري گردد. براي مثال ممكن است كار بسيار طاقت‌فرسا طراحي شده باشد يا براي انجام آن لازم باشد مرتباً  اجسام سنگين بلند و جابجا گردد. ممكن است طريقه نشستن كاركنان براي انجام كار، درست نباشد، ابزار كار صحيح طراحي نشده باشد يا طراحي كار چنان باشد كه كاركنان ناگزير در معرض ارتعاشات صوتي ناهنجار و خطرناك قرار گيرند :‌ يا مجبور باشند در گرما و سرماي شديد يا در شيفتهاي نامناسب كار كنند. 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب
تعریف نظری  طراحي شغل
تعریف عملیاتی طراحي شغل
بخش اول:طراحی شغل    
2-1مقدمه    15
2-2- تكامل طراحي شغل    16
2-3-اثر تفکرات عقلایی اولیه     20
2-4-نگرشهای(مکاتب فکری) مختلف نسبت به طراحی شغل    22
2-5-روش های مختلف طراحی شغل    27
2-6-مزایای احتمالی چرخش شغلی    34
2-7-غنی سازی شغلی     35
2-8-توانمندسازی    41
2-9-برنامه های توانمندسازی     44
2-10- تفاوت بین تجزیه شغل و طراحی شغل     45
2-11-طراحی شغل و عملکرد     47
2-12- مدل ویژگی های شغل     48
2-13-نقایص مدل ویژگی های شغل     52
2-14-گروه های کاری منسجم    54
2-15-گروه های کاری خودمختار     55
2-16-نقدی بر تئوری و پژوهشهای موجود     58
2-17-اقتضائات     63
2-18-فن آوری اطلاعاتی و اشکال جدید کار     65
2-22- مروری بر تحقیقات
2-23- مدل مفهومی پژوهش 


منابع