چارچوب نظری و پیشینه پژوهش تیزهوشی دانش آموزان عنوان نوشتار برای فصل دوم پایان نامه می باشد.

 


در سال 1972، گزارش مارلند  از نيازهاي خاص دانش آموزان با استعداد خبر داد. اين گزارش شامل تلاش هايي در مقياس وسيع براي تعيين آن بود که چه شرايطي را مدارس ايالات متحده بايد فراهم کند تا رشد هوش، استعداد و قريحه توانمندترين دانش آموزان را افزايش دهند. گزارش مارلند همچنين 6 زمينه را مشخص کرد که در آن دانش آموزان مي توانستند با استعداد يا نابغه باشند. 1)توانايي عمومي هوش و ذکاوت، 2)استعداد آکادميکي (تحصيلي) خاص، 3)تفکر خلاق يا سازنده 4)توانايي رهبري 5)توانايي در هنرهاي بصري و اجرايي 6)توانايي رواني- حرکتي(مارلند، 1972 به نقل از فيدلر، 1999).

 


تا زمان اين گزارش، مفهوم با استعداد، در سيستم هاي مدرسه ناشناخته بود. کمي بعد از گزارش مارلند قانون جاکوب کي جاويتس ، قانون آموزش افراد با استعداد و نابغه در سال (1988) تصويب شد. اين قانون لزوم فراهم کردن فرصت هاي مناسب آموزشي براي تمام دانش آموزان با هوش و با استعداد را در ايالات متحده آمريکا تصديق مي کند. اين قانون جهت فراهم کردن آموزش خاص افراد با استعداد در ايالات متحده همچنان به توجيه و حمايت و پشتيباني قانوني ادامه مي دهد(فيدلر، 1999).

 

 

 


خصوصيات و ويژگي هاي مرتبط با افراد با استعداد

طبق نظر سيلورمن  (1993)، ويژگي هاي هوشي و زکاوتي افراد با استعداد شامل موارد ذيل است: توان استدلال استثنايي، کنجکاوي از روي هوش و زکاوت، نرخ سريع فراگيري، مهارت در درک مجردات، فرآيند کامل تفکر، تخيل و تصور روشن، درک زود هنگم اخلاقي، اشتياقي براي يادگيري، قدرت تمرکز، تفکر تحليلي، تفکر واگرا، حس شديد به عدالت و ظرفيت تعقل. ويژگي هاي شخصيتي فهرست شده عبارتند از: بينش آفريني، نياز به درک، نياز به تحريک رواني(ذهني)، کمال گرايي، نياز به درک/منطق، حس شوخ طبعي، حساسيت/ همدلي، شدت، پشتکار، خود آگاهي حاد، عدم هم رنگي با جماعت، قوانين پرس و جو/اقتدار، و تمايل به درون گرايي.

 


تحقيقات نشان داده، که دانش آموزاني که وقت بيشتري از صرف انجام تکاليف منزل و خواندني هاي تفريحي مي کنند به احتمال زيادتري از نظر تحصيلي با استعدادتر هستند تا آن هايي که اين گونه کار نمي کنند. همچنين انتظارات بالاي والدين و وضعيت اجتماعي اقتصادي خانواده نيز پيشگوهاي مهمي در مورد استعداد هستند(کانستنتوپولاس و همکاران ، 2001).

 

نتايج پژوهش هاي جان (1988) و کولوف (1989) حاکي از آن است که تيزهوشان مقيم در مراکز آموزشي و تحصيلي شبانه روزي نسبت به هم تايان خود در مراکز پاره وقت، تضعيف خود پنداره  و احساس شايستگي اجتماعي را تجربه مي کنند. اين امر به باور پژوهش گراني چون نيهارت (1999) به اين دليل است که علاوه بر محروم سازي اين افراد از تجارب زندگي با افراد عادي، در متمرکز نمودن افراد تيزهوش در مدارس يا مراکز خاص، زمينه تجربه استرس، ناکامي و حتي محروميت، به دليل فضاي صرفاً متمرکز بريادگيري و پيشرفت به خوبي مهيا و فراهم است. 

 

 

 

فهرست مطالب

فصل دوم مبانی نظری و پیشینه تحقیق در مورد تیزهوشی دانش آموزان

گفتار اول: تيزهوشي    7
چند تعريف از استعداد (تيزهوشي)    7
تاريخچه ي تيزهوشي و بااستعدادي    8
خصوصيات و ويژگي هاي مرتبط با افراد با استعداد    11
جدول (2-1) مقايسه دانش آموزان خوب و دانش آموزان با استعداد(زابوس،1989، صفحه 98)    12
تيز هوشي در اقليت هاي نژادي و دختران    14
تاب آوری (رزيلنسي) در تيزهوشان    14
تناقضات مربوط به ارائه آموزش خاص براي افراد با استعداد و تيزهوش    16
نظریه های جاري در مورد هوش، استعداد و برنامه ريزي آموزشي    22
اثر برنامه هاي مختلف بر دانش آموزان با استعداد    26
جدول (2-2) مزايا و معايب برنامه هاي مختلف براي افراد با استعداد(دلکورت و همکاران، 1994، صفحه 49)    30
گفتار دوم: پیشینه پژوهش    33
تحقیقات انجام شده در خارج از کشور    33
تحقيقات  انجام شده ی داخلي    36
منابع    47